E-novica ZSSS št. 37/2023 (7. 9. 2023): Nasveti za ravnanje z rakotvornimi snovmi

Vabimo vas, da si ogledate nove in posodobljene stare informativne liste, ki jih tudi v slovenščini najdete na spletni strani “Roadmap on Carcinogens(Načrt za rakotvorne snovi), kako preprečiti poklicnega raka zaradi karcinogenov na delovnem mestu. Gre za spletno stran različnih EU institucij, ki so se leta 2016 med nizozemskim predsedovanjem EU zavezale boju proti poklicnemu raku. Pridružilo se jim je tudi slovensko Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Med drugim na tej spletni strani najdete v 18 jezikih informativne liste za 42 pogostih karcinogenov na delovnih mestih. Na našo spletno stran ZSSSzaupnikVZD smo jih za vas  v slovenski verziji naložili  na tej povezavi. Preučite lahko, kje so tveganja za izpostavljenost tem karcinogenom in kaj lahko storite za nadzor ali preprečevanje izpostavljenosti. Našli boste tudi priročno preglednico mejnih vrednosti za posamezni karcinogen v različnih državah EU – vključno s Slovenijo.

Na spletni strani Roadmap on Carcinogens pa najdete tudi nasvete, kako nadomestiti nevarne karcinogene z nenevarnimi snovmi. Letos so dodali več kot 40 novih nasvetov.

Na primer za čiščenje fasad:
Čiščenje fasad se običajno izvaja s kemikalijami ali s peskanjem z različnimi sredstvi. Kemično čiščenje se pogosto izvaja z nevarnimi snovmi, kot sta diklorometan ali metil pirolidon. Peskanje je nevarno zaradi kristalnega silicijevega dioksida, ki je rakotvoren. Uporaba peskanja s suhim ledom je lahko varnejša alternativa.

Drug primer je pakiranje izdelkov za nego kože:
Sterisol je švedsko podjetje, ki proizvaja izdelke za nego kože. S proizvodnjo izdelkov v zelo čistem okolju in nato z uporabo posebne embalaže, ki izdelek ščiti pred okužbo z mikroorganizmi, je odpravilo potrebo po dodajanju konzervansov izdelkom.

 

Informativni listi o nevarnih kemikalijah v slovenščini na tej povezavi

Spletna stran Roadmap on Carcinogens (v angleščini)

Nasveti za nadomestitev karcinogenov na delovnem mestu na tej povezavi (v angleščini)