E-novica ZSSS št. 13/2024 (22. 2. 2024): Francosko-nemški veto na direktivo o izboljšanju delovnih pogojev pri platformnem delu

Foto: ETUC

V naši e-novici št. 71/2021 smo vas obvestili, da je Evropska komisija decembra 2021 pripravila predlog Direktive o izboljšanju delovnih pogojev pri platformnem delu, ki bi izboljšal položaj 28 milijonov platformskih delavcev v EU. Namen predlagane direktive je bil zagotoviti, da se osebam, ki delajo prek digitalnih platform, dodeli pravni zaposlitveni status, ki ustreza njihovi dejanski ureditvi dela. Predstavljen je bil seznam kontrolnih meril za določitev, kdaj se platforma šteje za „delodajalca“. Če bi platforma izpolnila vsaj dvoje od teh meril, bi veljala pravna domneva, da je delodajalec. Osebe, ki delajo prek teh platform, bi bile zato upravičene do pravic iz dela in socialnih pravic, ki izhajajo iz statusa delavca: pravico do minimalne plače, kolektivnega pogajanja, do varstva glede delovnega časa in varovanja zdravja, do plačanega dopusta, boljši dostop do zaščite pred nezgodami pri delu, do nadomestila za brezposelnost in nadomestila za primer bolezni ter do starostne pokojnine na podlagi prispevkov.

S sprejemom nove direktive morata soglašati oba so-zakonodajalca v EU – to je Evropski parlament in Svet EU. Ker direktivi med drugim nasprotuje vplivni lobi platform, so pogajanja o tem predlogu direktive potekala kar 800 dni. Januarja 2024 je bila  pripravljena zadnja kompromisna verzija predloga direktive, za katero je 16. februarja 2024 na sestanku Coreper (to je Odboru stalnih predstavnikov vlad držav članic Evropske unije) glasovalo 23 držav EU – med njimi tudi Slovenija. Proti pa so glasovale Nemčija, Francija, Estonija in Grčija. Njihov veto je onemogočil sprejem direktive. Ker so v juniju 2024 napovedane evropske volitve, je praktično zmanjkalo časa za nov poizkus iskanja kompromisa pred zaključkom mandata sedanje sestave Evropske komisije in Evropskega parlamenta. Sprejem direktive nasploh je pod vprašajem.

Lobist platforme Uber, ki povezuje voznike in potnike na zahtevo, je veto komentiral: “Ta zadnja zavrnitev potrjuje, da države članice ne želijo odobriti dogovora, ki bi ustvaril še več pravne negotovosti za več sto tisoč voznikov v Evropi, ki se pri ustvarjanju prihodkov zanašajo na platforme. Zdaj je skrajni čas, da se razprave prekinejo in da se po evropskih volitvah oceni, ali obstaja podpora za to besedilo, za katero v treh letih ni bilo doseženo nobeno soglasje in ki ga ne podpirajo tisti, na katere bi to najprej vplivalo.”

Evropska konfederacija sindikatov (ETUC) pa je veto komentirala (povzetek): “Milijoni delavcev bodo še naprej prisiljeni v lažno samozaposlitev, potem ko je majhno število nacionalnih vlad izničilo možnost dogovora o direktivi o delu na platformah… Lobiji platform, ki so trdili, da bi ta direktiva povzročila množično prerazvrstitev resnično samozaposlenih, so zgolj ščitili svoje dobičke. Dobro pa vedo, da ne bodo mogli ovreči pravne domneve, ki temelji na nacionalni opredelitvi delavca… Kljub temu, da direktiva o platformnem delu ni bila sprejeta, morajo Evropska komisija in države članice ukrepati, da milijoni delovno aktivnih ljudi ne bodo izpostavljeni izkoriščanju… 23 držav, ki so glasovale za, naj ne odlaša, temveč naj sodelujejo s sindikati in ukrepajo na nacionalni ravni za odpravo škandalozne navidezne samozaposlitve… Evropska komisija mora zagotoviti, da bodo vsi delavci, vključno z delavci na platformah, zaščiteni v skladu z delovnopravno zakonodajo EU…”

 

Celotna izjava za javnost ETUC v angleščini na tej povezavi


Dodatno:

Ministri potrdili prva evropska pravila za platformne delavce, novica GOV.SI, 12. 3. 2024, na tej povezavi

Izjava za javnost Sveta EU: Svet EU potrdil dogovor o novih pravilih za izboljšanje delovnih pogojev platformnih delavcev, 11. 3. 2024, v angleščini

Iz izjave za javnost: Gre za prvi zakonodajni akt EU, ki ureja algoritemsko upravljanje na delovnem mestu in določa minimalne standarde EU za izboljšanje delovnih pogojev za milijone delavcev platform po vsej EU. Danes potrjeni dogovor temelji na prizadevanjih prejšnjih predsedstev Sveta in potrjuje socialno razsežnost Evropske unije… Besedilo sporazuma bo prevedeno v vse uradne jezike, oba zakonodajalca EU pa ga bosta uradno sprejela. Po zaključku formalnih postopkov sprejemanja bodo imele države članice dve leti časa, da določbe direktive vključijo v svojo nacionalno zakonodajo.

Potrjeno besedilo predloga direktive v angleščini na tej povezavi, 11. 3. 2024

_____________

Europe Daily Bulletin No. 13352, 17. 2. 2024 – o neuspešnem glasovanju 17. 2. 2024, v angleščini, na tej povezavi