E-novica ZSSS št. 51 (15. 9. 2020): Sezonska gripa podvoji širjenje COVID-19

 

V naši e-novici št. 47/2020 z dne 24. 8. 2020 smo vam priporočili cepljenje proti sezonski gripi kot ukrep proti širjenju COVID-19. Najnovejše raziskave dokazujejo, da je cepljenje proti sezonski gripi najboljše, kar lahko storite proti širjenju COVID-19! Če še pomišljate, ali se bi letos prostovoljno cepili proti sezonski gripi, se seznanite z rezultati raziskave, ki jih je objavila skupina vrhunskih znanstvenih institutov iz Francije in Nemčije: Inštitut Max Planck, Virološki laboratorij Bolnišnice rdečega križa iz Lyona, Mednarodni center Virpath Univerze v Lyonu, Univerza Paris-Saclay in Inštitut Louis Pasteur iz Pariza.

Raziskava je preverjala hipotezo, ali je virus, ki je v začetku leta 2020 povzročal sezonsko gripo, odigral pomembno vlogo pri istočasnem širjenju koronavirusa, ki povzroča COVID-19. Izdelali so model prenosa SARS-CoV-2 v povezavi z mortaliteto v Belgiji, Norveški, Italiji in Španiji, da bi preverili hipotezo, da je sezonska gripa res imela tak učinek. Dokazali so, da se je širjenje SARS-CoV-2 povečalo do dvakrat oziroma celo do dvainpolkrat v času, ko sta hkrati potekali obe epidemiji. Sezonska gripa je očitno koronavirusu olajšala širjenje. Znanstveniki ocenjujejo, da bi bilo katastrofalno za imunski sistem ter za pljuča osebe, če bi se hkrati okužila z virusoma, ki povzročata sezonsko gripo in COVID-19. Različne raziskave po svetu so pokazale, da ima COVID-19 lahko resne trajne učinke na zdravje obolelega.

Znanstveniki priporočajo večjo precepljenost prebivalstva proti sezonski gripi, da otežili širjenje tudi COVID-19. Delavski zaupniki za varnost in zdravje pri delu naj zato svojemu delodajalcu priporočijo, da v svoj program promocije zdravja na delovnem mestu pravočasno vključi cepljenje proti sezonski gripi. Cepljenje proti sezonski gripi pa naj priporoči svojim sodelavcem.

Poročilo o raziskavi na tej povezavi: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.09.07.20189779v1.full.pdf