E-novica ZSSS 29/2022 (16. 6. 2022): Delo na domu – vidik varnosti in zdravja pri delu

Obveščamo vas, da je bila junija 2022 javnosti predstavljena nova slovenska raziskava “Delo na domu – vidik varnosti in zdravja pri delu” avtorice Sonje Robnik iz sektorja za varnost in zdravje pri delu na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. V spletni anketi ministrstva je od 3. do 20. novembra 2021 sodelovalo 3.368 zaposlenih ali samozaposlenih oseb.

Tudi v Sloveniji se je v času pandemije COVID-19 razmahnilo delo na daljavo oziroma delo od doma, ki delavcem prinaša nova tveganja za varnost in zdravje pri delu. Delo na daljavo je s pomočjo informacijske tehnologije v praksi preizkušeno možno in zdi se, da bo pri večini delodajalcev ostalo vsaj kot občasna oblika dela. Z raziskavo o varnosti in zdravju pri delu na domu so želeli dobiti pregled nad dejavniki, s katerimi z vidika varnosti in zdravja pri delu ne moremo biti zadovoljni, zanimalo pa jih je tudi, kateri dejavniki so tisti, za katere lahko trdimo, da je njihov vpliv na varnost in zdravje delavk ter delavcev pozitiven ali vsaj nevtralen.

Vabimo vas, da si raziskavo ogledate na tej povezavi!

Hkrati vas obveščamo, da bo 30. 6. 2022 izšla tematska številka Delavske enotnosti z naslovom “Delo na daljavo in pravica do odklopa“. Delo od doma bo predstavljeno ne le z vidika varnosti in zdravja pri delu temveč tudi z vidika delovnih razmerij, stroškov dela, aktov delodajalca, kolektivnih pogodb ipd. Posebna pozornost bo namenjena z delom na daljavo povezani delavski pravici do odklopa, za katero koalicijski sporazum naše nove vlade napoveduje, da jo bodo uzakonili v svojem mandatu. Naročniki Delavske enotnosti boste seveda tematsko številko prejeli, ostali pa jo lahko do 24. 6. 2022 naročite z naročilnico na spletni strani ZSSS na tej povezavi ali po elektronski pošti na naslov de@sindikat-zsss.si.