E-novica ZSSS št. 64/2021 (19. 11. 2021): E-orodje o nevarnih kemičnih snoveh – Moj kemijski priročnik

Tokrat vas opozarjamo, da vam je na voljo bralcu prijazno in v slovenščino prevedeno novo brezplačno e-orodje Moj kemični priročnik o nevarnih kemičnih snoveh, s katerimi se delavci srečujejo na svojih delovnih mestih. Pripravila ga je Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu EU OSHA, v slovenščino pa prevedla Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani. Našli boste nasvete, kako zmanjšati nevarnosti za varnost in zdravje pri delu, povezane z nevarnimi snovmi in kemičnimi izdelki na delovnem mestu v vašem podjetju.

Začnete lahko z zelo kratkim vprašalnikom (hitri začetek) s sedmimi vprašanji ali pa takoj začnete z bolj podrobnim vprašalnikom, ki vsebuje 36 vprašanj. Če boste izpolnjevali daljši vprašalnik, lahko svoje odgovore shranite in nadaljujete pozneje. Ko boste izpolnili daljši vprašalnik, boste lahko natisnili poročilo Moj kemijski priročnik, ki bo vključeval vaše odgovore, seznam opravil ter priporočila za dobre prakse in ukrepe.

E-orodje o nevarnih kemičnih snoveh vam podaja pregled nevarnosti nevarnih kemičnih snovi in kemičnih izdelkov, ki jih uporabljate na delovnih mestih v svojem podjetju, za varnost in zdravje pri delu. Glede na vaše odgovore boste prejeli prilagojene nasvete za svoje podjetje o tem, kako izvajati dobre prakse in ukrepe ter upoštevati ustrezna pravila in predpise. Če boste sprejeli priporočene ukrepe, boste učinkovito zmanjšali tveganja, ki jih povzročajo nevarne snovi in kemični izdelki v vašem podjetju. Našli boste tudi glosar, seznam priporočil in kontrolni seznam, kaj vse velja preveriti v zvezi z nevarnimi snovmi – Moj kemijski vodnik (checklist overview).

Moj kemični priročnik na tej povezavi

Vabljeni k ogledu! Opozorite na novo e-orodje tudi svojega delodajalca in njegovega strokovnega delavca za varnost pri delu!