E-novica ZSSS št. 17/2023 (28. 4. 2023): ETUC: Žrtve azbestnega poklicnega raka in njihove družine pozivajo voditelje EU

Evropska konfederacija sindikatov (ETUC) na 28. april 2023, mednarodni delavski spominski dan (IWMD) sporoča voditeljem EU:

“Žrtve poklicnega raka in njihove družine danes 28. aprila 2023, na mednarodni delavski spominski dan, pozivajo voditelje EU, naj delavcem zagotovijo najvišjo možno zaščito pred azbestom.”

Zaradi azbestnega raka v EU vsako leto umre približno 90.000 ljudi, kar pomeni, da je azbest najpogostejši vzrok smrti na delovnem mestu. V EU je azbestu izpostavljenih od 4 do 7 milijonov delavcev, njihovo število pa naj bi se v naslednjem desetletju povečalo za 4 % zaradi prenove stavb v okviru Evropskega zelenega dogovora.”

 

 

 

Slika: Potrebna zaščita delavca, ki odstranjuje azbest, vir – Žepni priročnik za delavske zaupnike za varnost in zdravje pri delu, ZSSS, 2014

 

V Evropski uniji trenutno potekajo razprave o določitvi nove evropske mejne vrednosti za poklicno izpostavljenost azbestu, a jo, da bi zmanjšala stroške za podjetja, želita Evropska komisija in Evropski svet ohraniti na še vedno visoki ravni.

Tako v EU kot v Sloveniji trenutno velja mejna vrednost za azbest 0,1 vlakna/ cm³.

Evropska komisija predlaga novo EU mejno vrednost za azbest 0,01 vlakna/cm³.

ETUC pa enako kot Evropski parlament predlaga strožjo mejno vrednost za azbest 0,001 vlakna/cm³. 

Da bi pokazali posledice takšne odločitve, sindikati objavljajo pričevanja tistih, ki jim je življenje zaznamoval rak zaradi izpostavljenosti azbestu pri delu. Med njimi so:

Dve sestri, ki sta izgubili oba starša: “Bolezen, ki je brez možnosti zdravljenja, strašno mučna za vso družino… zaduši te.”

Upokojeni delavec v prometu: “To je kot Damoklejev meč. Vsak trenutek lahko umrem.”

Dva brata, ki sta izgubila oba starša: “Njuna smrt je bila na koncu odrešitev od muk, ki smo jih vsi pretrpeli.”

Predsednik združenja žrtev azbesta, ki je zaradi azbesta izgubil starša in brate: “Azbest je še vedno v stavbah iz šestdesetih in sedemdesetih let prejšnjega stoletja, ki se starajo, razpadajo in jih vdihavamo. Ljudje se morajo tega zavedati.”

 

Več informacij na: Azbest – najpogostejši ubijalec na delovnem mestu