E-novica ZSSS 57/2021 (22. 10. 2021): Evropski teden varnosti in zdravja pri delu – 25. do 29. oktober 2021

Obveščamo vas, da bo od 25. do 29. oktobra 2021 potekal po vsej EU tradicionalni Evropski teden varnosti in zdravja pri delu. Bo letošnji vrhunec evropske kampanje 2020-2022 “Naredimo breme lažje za zdrava delovna mesta“. Po vsej EU se bo zvrstilo na stotine dogodkovpredvajanja tematskih filmov, dogodki na družbenih omrežjih, konference, razstave, natečaji in usposabljanja… Namen letošnjega evropskega tedna, ki ga organizira Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu (EU-OSHA), je povečati ozaveščenost o kostno-mišičnih obolenjih. Kampanjo v Sloveniji usmerja nacionalna informacijska točka EU OSHA s sedežem na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

ZSSS in SDTS za preprečevanje mišično-kostnih obolenj  vodita svojo kampanjo Tvoj sindikat zahteva omejitev ročnega premeščanja bremen za prenovo Pravilnika o zagotavljanju varnosti in zdravja pri ročnem premeščanju bremen. Cilje kampanje smo v ta namen med drugim 22. 10. 2021 slovenski strokovni javnosti predstavili na 38. sestanku slovenske informacijske točke EU OSHA.

Vsakdo lahko v Evropskem tednu ozavešča o preprečevanju mišično-kostnih obolenj na delovnem mestu. Na primer: natisnimo tematske plakate, jih razobesimo na vidnem mestu in z njimi povabimo sodelavce:

  1. k vajam za aktivni odmor med delom – plakat na tej povezavi,
  2. k enostavnim a učinkovitim ergonomskim izboljšavam delovnega mesta – plakat na tej povezavi
  3. k seznanitvi s kampanjo Tvoj sindikat zahteva omejitve ročnega premeščanja bremen – plakat na tej povezavi