E-novica ZSSS št. 53/2022 (21. 10. 2022): Evropski teden varnosti in zdravja pri delu, od 24. do 28. oktobra 2022

Po vsej Evropi ves oktober poteka vrsta dogodkov, katere vrh bo med 24. in 28. oktobrom Evropski teden varnosti in zdravja pri delu 2022. V letih 2020-2022 je bil ta tradicionalni evropski teden v znamenju ozaveščanja o mišično-kostnih obolenj, ki so povezana z delom.

Kot smo vas obvestili v e-novicah št. 44/2022 in 50/2022 je tako ministrstvo za delo 13. 10. 2022 v okviru sejemskega dogodka Varnost & preventiva 2022 na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani organiziralo brezplačni seminar Naredimo breme lažje za zdrava delovna mesta, na katerem sta bila javnosti podrobneje predstavljena programa za preprečevanje mišično-kostnih obolenj dveh dobitnikov nacionalnega priznanja Dobra praksa. O njiju smo vas obvestili že v naši e-novici št. 13/2022.

Prav gotovo pa bo najbolj daljnosežen prispevek Slovenije k evropskim prizadevanjem za preprečevanje mišično-kostnih obolenj prav novi in sodobnejši Pravilnik o zagotavljanju varnosti in zdravja pri ročnem premeščanju bremen, katerega sprejem ministrstvo za delo napoveduje najkasneje decembra 2022! Pobudo zanj sta uspešno dala ZSSS in SDTS v svoji kampanji iz junija 2021 Tvoj sindikat zahteva omejitev ročnega premeščanja bremen. Pogajanja socialnih partnerjev in ministrstva o predlogu novega pravilnika se bodo predvidoma zaključila novembra 2022.

Na omenjenem seminarju 13. 10. 2022 je državni sekretar Dan Juvan v zvezi s predlogom pravilnika poudaril: »Čeprav imamo različne poglede na nekatera odprta vprašanja in se morda zdi, da stojimo na povsem različnih bregovih, se vsi zavedamo, da je potrebno zagotoviti višjo raven varnosti delavk in delavcev, ki ročno premeščajo bremena. Zato verjamem, da bomo preko strpnega socialnega dialoga in s pomočjo strokovnjakov našli rešitve tudi za tiste najtrše orehe in vam kmalu predstavili nov pravilnik o zagotavljanju varnosti in zdravja pri ročnem premeščanju bremen.«

Vabimo vas, da v Evropskem tednu varnosti in zdravja pri delu obiščete spletno stran ZSSSzaupnikVZD, na kateri najdete tudi ključne informacije o mišično-kostnih obolenjih na povezavi Ročno premeščanje bremen in prisilne drže.

Vabimo vas tudi, da obiščete spletno stran kampanje Tvoj sindikat zahteva omejitev ročnega premeščanja bremen.