E-novica ZSSS št. 16 (20. 3. 2020): Medicina dela predlaga ukrepe za varovanje zdravja delavcev v času epidemije COVID-19

 

Včeraj smo vam posredovali e-novico 15/2020, v kateri je predsednica ZSSS Lidija Jerkič pozvala medicino dela k aktivnejši vlogi v času epidemije. Danes vam pošiljamo njene odzive in navodila, ki jih najdete na spodaj navedenih povezavah.

Ukrepi za varovanje zdravja delavcev v času epidemije COVID-19 Ministrstva za zdravje na tej povezavi.
Krajša verzija priporočil Združenja za medicino dela, prometa in športa pri Slovenskem zdravniškem društvu ZMDPŠ na tej povezavi. (Pripravljajo še daljšo verzijo, ki nam jo bodo po uskladitvi strokovnih služb nemudoma poslali.)

Drznemo pa si komentirati navodila za delodajalce in MDPŠ, ki jih je včeraj, 19. 3. 2020, podpisal novi minister za zdravje Tomaž Gantar, pripravila pa Razširjeni strokovni kolegij za medicino dela, prometa in športa in Strokovni kolegij Kliničnega inštituta za medicino dela, prometa in športa. Razočarani bomo, če bodo izvajalci medicine dela nemudoma posredovali navodila za zagotavljanje delovnih razmer, ki bodo upoštevala vsa pravila preprečevanja okužbe z virusom COVID-19 na delu, res le v primeru, če jih bodo pred tem za to izrecno zaprosili delodajalci, za katere so pooblaščeni. To namreč preberemo v navodilih. Mi si namreč poslanstvo medicine dela predstavljamo proaktivno v skladu s strokovno etiko, da je zdravje delavca treba sistemsko varovati res vedno, ko je ogroženo. In menimo, da si bi izvajalci medicine dela morali organizacijo dela, kjer z ramo ob rami dela veliko število delavcev, ogledati v živo in se dodatno posvetovati z delavskimi zaupniki za varnost in zdravje pri delu. Kot to od njih zahteva zakon, bi morali tesno sodelovati tudi z delodajalčevimi strokovnimi delavci za varnost pri delu. In nato delodajalcu res konkretno svetovati, kako naj v času epidemije učinkovito ukrepa za zaščito zdravja delavcev.  

Srečno in ostanite zdravi!