E-novica ZSSS št. 19/2019 (19. 4. 2019): Pojdi 26. 5. 2019 volit na evropske volitve!

 

Leta 2003 je Mednarodna organizacija dela (ILO) 28. april razglasila na podlagi dolge tradicije mednarodnega sindikalnega dneva spomina na umrle zaradi nezgod pri delu oziroma poklicnih bolezni.

 

Slovenija mora kot članica Evropske unije svoje predpise na področju varnosti in zdravja pri delu uskladiti z evropsko zakonodajo. Vse, kar je uzakonjeno v EU, velja tudi v Sloveniji. Evropsko zakonodajo oblikujejo tudi poslanci Evropskega parlamenta in Evropska komisija, ki jo potrdijo. Zato je pomembno, koga bomo maja 2019 izvolili na evropskih volitvah.

Evropska konfederacija sindikatov (ETUC), katere članica je od leta 1999 tudi Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), zato ob 28. aprilu 2019 poziva Evropsko unijo – posebej pa novi maja 2019 izvoljeni Evropski parlament ter po volitvah imenovano Evropsko komisijo – naj si:

  • postavi kot cilj popolno odpravo poklicnega raka ter naj kot korak k temu cilju določi evropske zavezujoče mejne vrednosti poklicne izpostavljenosti za najmanj 50 karcinogenov (od tega sta se za 24 že dogovorila dosedanji Evropski parlament in Evropska komisija);
  • pripravi direktivo o z delom povezanem stresu, ki bo obvezala vse delodajalce, da načrtujejo njegovo prepoznavanje in preprečevanje ter določijo postopke za njegovo obvladovanje;
  • pripravi direktivo za obvladovanje z delom povezanih bolečin v hrbtu, kolenu in sklepih prstov ter drugih mišično-kostnih bolečin;
  • začne razpravo o preprečevanju z delom povezanih smrtnih prometnih nezgod ter z delom povezanih samomorov s ciljem poiskati nove rešitve do konca mandata novega Evropskega parlamenta in Evropske komisije.

Znamenito geslo sindikalnega spominskega dne je: »Spominjaj se mrtvih in bojuj se za žive!« ETUC zato nas vse državljane EU poziva: »Pojdi volit na evropske volitve! Voli tiste kandidate, ki so pripravljeni glasovati za naštete direktive na področju varnosti in zdravja pri delu!« ETUC je pripravil serijo plakatov s tem pozivom. Oglejte si jih tukaj: Stop stresu na delu, Stop poklicnemu raku_1, Stop poklicnemu raku_2, Stop bolečini zaradi dela. Natisnite jih in jih razobesite!

Volitve poslancev iz Republike Slovenije v Evropski parlament bodo v nedeljo, 26. 5. 2019. Kandidate za poslance v času njihove predvolilne kampanje vprašajte, ali bodo glasovali za naštete direktive in se na podlagi njihovih odgovorov odločite, komu boste dali svoj glas!