E-novica ZSSS št. 52/2023 (21. 12. 2023): Poročilo o delu v 2023 in Srečno 2024!

Spoštovani naročniki e-novic ZSSS za delavske zaupnike za varnost in zdravje pri delu!

Leto 2023 se bliža koncu in tradicija je, da vam konec decembra ne le voščimo sreče v prihajajočem letu, temveč hkrati pripravimo tudi povzetek, kaj smo delali za vas v odhajajočem letu.

Prenovljeno spletno stran ZSSSzaupnikVZD smo skrbno sproti posodabljali in polnili z aktualnimi vsebinami varnosti in zdravja pri delu. Verjamemo, da je zato zakladnica koristnega znanja. Na meniju “Baza znanja” ponuja predstavitev 45 elementov sistema varnosti in zdravja pri delu, ključne informacije o fizikalnih, kemijskih, bioloških in psihosocialnih obremenitvah na delovnem mestu, poročila o raziskavah, zakonodajo, in knjižnico z e-publikacijami. V “Bazi znanja” pa med drugim najdete tudi informacije o podnebnih spremembah, delu v času vročinskih valov in v času mraza, o platformnem delu, o digitalizaciji na delovnih mestih, o delu na daljavo oziroma od doma itd. V letu 2023 smo vzpostavili tudi povezavo na spletno trgovino ZSSS, na kateri lahko vsakdo po ugodnih cenah in z dodatnimi ugodnostmi za člane sindikatov v ZSSS priročno nabavi publikacije ZSSS – vključno s tematskimi številkami Delavske enotnosti. Vabimo vas, da našo spletno stran redno obiskujete in nanjo opozorite sodelavce in vse, ki sta jim mar varnost in zdravje pri delu!

Prav tako vas vabimo, da sodelavce opozorite na možnost, da se naročijo na brezplačne e-novice ZSSS tako, da preprosto vtipkajo svoj e-naslov v obrazec, ki ga najdete na vrhu te povezave. V letu 2023 je bilo kar 52 e-novic, glej njihov arhiv. Prinašale so vam informacije o novih predpisih (leto 2023 je med drugim prineslo novo delavsko pravico do odklopa), o brezplačnih usposabljanjih, nasvetih za varno delo, o objavljenih raziskavah tako v Sloveniji kot v EU ter drugih pomembnih dogodkih. Z vami smo npr. delili novice in nasvete, kako v Španiji precej bolj konkretno kot pri nas ščitijo zdravje delavcev v času vročinskih valov. Z vami smo delili smernice EU za delo v času vročinskih valov.

Leto 2023 pa si bomo zapomnili zlasti zaradi dveh novih predpisov, za katera je ZSSS vodila svoji kampanji: Pravilnik o poklicnih boleznih in Pravilnik o zagotavljanju varnosti in zdravja delavcev pri ročnem premeščanju bremen. Sta rezultata dolgoletne kampanje ZSSS ob 28. aprilu, svetovnem dnevu VZD in skupne kampanje ZSSS in SDTS “Tvoj sindikat zahteva omejitev ročnega premeščanja bremen“. Prepričani smo, da bosta postopoma prinesla na slovenska delovna mesta več varnosti in zdravja! Posebej se nam bo zato v spomin vtisnila uspešna prijava ZSSS na Mednarodno organizacijo dela (ILO), ker Slovenija ni zagotovila postopka za priznavanje neazbestnih poklicnih bolezni v skladu z ratificirano konvencijo ILO št. 155. Po 3 desetletjih so bile leta 2023 končno priznane prve neazbestne poklicne bolezni!

Žal pa se tudi leto 2023 končuje z novico o kolektivni nezgodi pri delu, da je 21. 12. 2023 nekaj po 9. uri zjutraj vlak trčil v skupino delavcev Slovenskih železnic, ki so opravljali vzdrževalna dela na železniški progi pri starem prehodu Rakitnik med železniško postajo Postojna in Prestranek. Po navedbah Policijske uprave Koper sta umrli dve osebi, najmanj štiri osebe pa so huje poškodovane. Izrekamo sožalje družinam in sodelavcem!

Čeprav pretreseni zaradi te novice vam in vašim sodelavcem voščimo poklicnega zdravja ter obilo sreče v letu 2024! Med božično-novoletnimi prazniki uresničite pravico do odklopa od službenih obveznosti. Zadosten počitek je namreč temelj varnosti in zdravja na delovnem mestu.


Dodatno:

Več o železniški nezgodi pri delu, dec. 2023 na tej povezavi

Sistem obveščanja kot v kameni dobi, jan 2024