E-novica ZSSS 2/2021 (6. 1. 2021): Potrebno je tolmačenje o hitrih testih kot ukrepih delodajalca

Obveščamo vas, da je 6. 1. 2021 Strokovna služba ZSSS za varnost in zdravje pri delu zaprosila za uradno tolmačenje Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, ali veljata hitri test in cepljenje proti COVID-19 za invazivna in je torej njuna uporaba pri delodajalcih omejena glede na ustavno svoboščino o nedotakljivost človekove telesne in duševne celovitosti.

Gre za to, da je od 30. 12. 2020 dalje na podlagi Zakona o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije COVID-19 (ZIUPOPDVE, Uradni list RS št. 203/2020) delodajalcem na voljo tudi hitri test za preverjanje okužbe pri svojih delavcih. Postavlja se vprašanje, ali gre za poseg v nedotakljivost delavčeve telesne in duševne celovitosti in da sme biti tak ukrep zato zgolj prostovoljen in ne tudi obvezen. V nadaljevanju se bo gotovo podobno vprašanje postavilo tudi glede cepljenja proti COVID-19.

Med drugim smo prosili za tolmačenje, ali sme delodajalec hitre teste vpeljati zgolj po posvetovanju z delavskimi zaupniki za varnost in zdravje pri delu.

O tolmačenju ministrstva vas bomo takoj obvestili.

Več o tem na tej povezavi.