E-novica ZSSS 47/2021 (26. 8. 2021): Refundacije stroška testiranja za COVID-19 po spremembah, sprejetih 20.8.2021

V naši e-novici 42/2021 smo vam 28. 7. 2021 posredovali mnenje Pravne službe ZSSS “Delodajalec stroška COVID testiranja ne bo smel prevaliti na delavca”. Vlada RS pa je 20. 8. 2021 sprejela novelo Uredbe izvajanju presajalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb z virusom SARS-CoV-2, ki je začela veljati 23. 8. 2021. Z njo je določeno, katera testiranja na okužbo bo še vedno financiral proračun in katera ne več.

Pravna služba ZSSS je zato pripravila dopolnitev svojega mnenja, ki ga najdete na tej povezavi. V njem opozarja: “Še vedno pa obstaja možnost, da je ukrep obvezega testiranja pri delodajalcu, pri katerem obvezno testiranje ni določeno z Uredbo ali odloki, določen kot ukrep zagotavljanja varnosti pri delu v skladu z izjavo o varnosti z oceno tveganja. Takšnemu delodajalcu stroška testiranja proračun ne bo povrnnil, kar pa ne pomeni, da lahko delodajalec ta strošek prevali na delavca.”

Pri tem se mnenje sklicuje na 14. člen Zakona o varnosti in zdravju pri delu (ZVZD-1), ki določa, da zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu delavcu ne sme povzročiti finančnih obveznosti, prav tako pa zdravstvene posledice opravljanja dela ne smejo prizadeti delavčeve plače ter posegati v njegov z delom pridobljeni materialni in socialni položaj.

Vabljeni k ogledu!