E-novica 20/2022 (4. 5. 2022): Napredek v kampanji “Tvoj sindikat zahteva omejitev ročnega premeščanja bremen”

Informiramo vas o rezultatih kampanje ZSSS in SDTS Tvoj sindikat zahteva omejitev ročnega premeščanja bremen“, ki se je začela junija 2021. Glej našo e-novico št. 33/2021! Vse o kampanji je sicer objavljeno na njeni spletni strani na tej povezavi. Vabljeni k obisku!

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) je sprejelo pobudo ZSSS in SDTS za posodobitev Pravilnika o zagotavljanju varnosti in zdravja pri ročnem premeščanju bremen iz leta 2005. Imenovalo je delovno skupino, v kateri so poleg predstavnikov ZSSS in SDTS tudi predstavniki delodajalskih organizacij, stroke tehniške varnosti in medicine dela. V aprilu 2022 so ministrstvu lahko posredovali svoje predloge za posodobitev pravilnika. Kompilacijo teh predlogov najdete na spletni strani kampanje. Čakamo na povabilo MDDSZ na začetek pogajanj. Pravilnik naj bi bil posodobljen še v letu 2022.

Na spletni strani kampanje najdete tudi poročila SDTS, kakšna bremena morajo trgovci ročno premeščati pri svojem delu. Ročno premeščanje bremen je najpogostejši razlog za bolniško odsotnost z dela in delovno invalidnost v Sloveniji.

Primerjava z razvitimi državami v EU kaže, da v tujini delodajalci tudi, da bi se izognili višjim prispevkom za zavarovanje za primer poškodbe pri delu in poklicne bolezni, storijo več za preprečevanje mišično-kostnih obolenj svojih delavcev. Čas je, da zagotovimo slovenskim delavcem enako zaščito. In to najprej s posodobitvijo predpisa, ki omejuje ročno premeščanje bremen, in v nadaljevanju še z diferencirano prispevno stopnjo za invalidsko in zdravstveno zavarovanje za primer poškodbe pri delu ali poklicne bolezni. Dobra praksa iz EU namreč kaže, da je to najbolj učinkovit ukrep države za preprečevanje poklicnega obolevanja delavcev.

Spletna stran kampanje na tej povezavi

Povzetek poročila EU OSHA o ekonomskih spodbudah, usmerjenih v dvig ravni varnosti in zdravja pri delu: evropski pregled (v slovenščini) na tej povezavi