E-novica ZSSS št. 11/2024 (15. 2. 2024): Elektronski obrazci za lažjo uporabo Pravilnika o zagotavljanju varnosti in zdravja delavcev pri ročnem premeščanju bremen

V naši e-novici št. 32/2023 smo vas obvestili o sprejemu Pravilnika o zagotavljanju varnosti in zdravja delavcev pri ročnem premeščanju bremen, v e-novici št. 1/2024 pa o praktičnih smernicah za ocenjevanje tveganj telesnih obremenitev po metodah ključnih kazalnikov. Tokrat vas obveščamo, da so na portalu Varnost in zdravje pri delu objavljeni elektronski obrazci za lažjo uporabo Pravilnika o zagotavljanju varnosti in zdravja delavcev pri ročnem premeščanju bremen. Za enkrat zgolj za presejalni test in za tri metode MKK in sicer MKK-DDP, MKK – RD in MKK-VP. Za celovito oceno po preostalih treh metodah MKK pa seveda priporočamo uporabo praktičnih smernic.

Elektronski obrazci služijo kot pomoč pri vnašanju vrednosti in izračunih v zvezi s presejalnim testom in tremi metodami ključnih kazalnikov za ocenjevanje in načrtovanje telesnih delovnih obremenitev na delovnem mestu glede na prilogi 2 in 3 Pravilnika o zagotavljanju varnosti in zdravja delavcev pri ročnem premeščanju bremen (Uradni list RS, št. 84/23 in 98/23).