E-novica ZSSS št. 56/2022 (9. 11. 2022): Napovedana nova mejna vrednost za azbest

Obveščamo vas, da je 20. oktobra 2022 Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti na svojem spletnem seminarju Azbest v delovnem okolju, o katerem smo vas obvestili v naši e-novici št. 48/2022, napovedalo, da bo v naslednjih mesecih predlagalo novo slovensko mejno vrednost poklicne izpostavljenosti za azbest 0,01 vlakna na cm3 v osemurnem časovno tehtanem povprečju.

Tudi Evropska komisija namerava v letu 2023 predlagati enako evropsko obvezujočo mejno vrednost, desetkrat ostrejšo od dosedanje. Azbest namreč ostaja najpogostejši ubijalec na delovnem mestu. Letno zaradi azbesta umre skoraj 100.000 Evropejcev in število umrlih še vedno narašča iz leta v leto.

Vabimo vas, da se informirate o utemeljitvi napovedane mejne vrednosti na našem novem prispevku na naši spletni strani na tej povezavi Azbest – najpogostejši ubijalec na delovnem mestu. Za vas smo na njej zbrali vrsto zanimivih informacij in opozoril. Azbest je namreč vgrajen v večino stavb v naši državi in v EU in zato se nevarna azbestna vlakna še vedno sproščajo pri njihovem vzdrževanju. Biti informiran o nevarnostih zaradi azbesta in o varnem delu z njim se zato splača ne le najbolj izpostavljenim gradbenim delavcem in krovcem ampak vsemu prebivalstvu!

Vabljeni k ogledu na Azbest – najpogostejši ubijalec na delovnem mestu