E-novica ZSSS št. 46/2023 (7. 11. 2023): Podpora volivcev za vložitev predloga Zakona o prepovedi proizvodnje, prodaje in uporabe glifosata

Sprayer on weeds Vir slike: spletna stran ECHA

Obveščamo vas, da od 6. novembra 2023 do 4. januarja 2024 na upravnih enotah ali krajevnih uradih poteka potrjevanje podpore volivcev pobudi za vložitev predloga Zakona o prepovedi proizvodnje, prodaje in uporabe glifosata. Podporo se lahko podpiše in odda tudi preko enotnega državnega portala eUprava, z varnim elektronskim podpisom, overjenim s kvalificiranim digitalnim potrdilom.

Septembra 2023 je namreč skupina volivcev v Državni zbor RS vložila predlog Zakona o prepovedi proizvodnje, prodaje in uporabe glifosata v Sloveniji. Z njegovim sprejemom bi Slovenija podobno kot baje že Avstrija prepovedala ta herbicid, ki mu nasprotniki očitajo rakotvornost, Evropska komisija pa ravno v teh dneh predlaga podaljšanje dovoljenja za njegovo prodajo do leta 2033, saj naj bi dve pristojni evropski agenciji zanikali njegovo rakotvornost.

Glifosat je kemična snov, ki se uporablja v številnih herbicidih, njegova uporaba v EU pa je strogo predpisana. Trenutno je odobren za uporabo v EU do 15. decembra 2023. Prav sedaj pa poteka pravni postopek za podaljšanje odobritve njegove uporabe. V okviru tega postopka so bili julija 2023 objavljeni rezultati analiz Evropske agencije za kemikalije (ECHA) in Evropske agencije za varnost hrane EFSA, da glifosat ne izpolnjuje znanstvenih meril za razvrstitev med rakotvorne, mutagene ali za razmnoževanje strupene snovi. Na drugi strani pa iz Nizozemske prihajajo novice, da je nacionalni nizozemski Inštitut za javno zdravje in okolje (RIVM) začel raziskovati možno vzročno povezavo  med uporabo glifosata in nastankom Parkinsonove bolezni, saj so baje zaznali porast pojavnosti te hude bolezni živčnega sistema med nizozemskimi kmeti, ki ga uporabljajo.

V Sloveniji je od oktobra 2019 na vseh javnih površinah prepovedana uporaba vseh herbicidov, tudi tistih z vsebnostjo glifosata. Uporaba glifosata pa je enako kot v EU dovoljena v kmetijstvu. Fitofarmacevtsko sredstvo, ki vsebuje glifosat, pri nas baje proizvaja tovarna kemičnih izdelkov Albaugh (nekdanji Pinus Rače).