E-novica ZSSS št. 50/2021 (15.9.2021): Test HAG za samotestiranje na covid-19

Tokrat vam želimo posredovati informacijo o uporabi testa HAG za samotestiranje na covid-19, omenjenem v Odloku o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2. Odlok velja od danes, 15. 9. 2021, dalje.  Zahteva, da morajo pogoj prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja za čas opravljanja dela izpolnjevati vsi delavci in osebe, ki na kakršnikoli drugi pravni podlagi opravljajo delo pri delodajalcu, ali samostojno opravljajo dejavnost. Določa, da sredstva za izvajanje presejalnega testiranja zagotavlja delodajalec. Sredstva za testiranje s testi HAG za osebe, ki se zaradi svojega zdravstvenega stanja ne smejo cepiti, kar dokazujejo s pisnim potrdilom zdravnika, se zagotavljajo iz proračuna Republike Slovenije. Obvestilo o obveznosti izpolnjevanja pogoja PCT mora biti objavljeno na vidnem mestu in izpolnjevanje se mora preverjati na vstopnih točkah.

Na podlagi odloka bo odslej mogoče preverjati, ali smo okuženi s koronavirusom, ne le s testi PCT, ki jih sme izvajati zgolj profesionalno osebje, ampak tudi s testom HAG za samotestiranje. Zaposlenim teste za samotestiranje plača delodajalec. Odgovorne osebe, ki izvajajo ali organizirajo opravljanje dela, določijo čas in kraj samotestiranja, ki je lahko izvedeno v domačem okolju ali na delovnem mestu.

Kako se izvede samotestiranje, je nazorno prikazano na posnetku in infografiki, ki ju najdete na spletni strani NIJZ na tej povezavi.

Glej ingrafiko na tej povezavi

NIJZ svari: “Delodajalci naj bodo ob nabavi hitrih antigenskih testov, ki so namenjeni samotestiranju oziroma za domačo uporabo pri posameznikih, pozorni na certifikate. Na Javni agenciji za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) razpolagajo z informacijami/seznamom IVD testov, ki so pridobili CE certifikat ter so s tem namenjeni končnim uporabnikom.”

Informacije JAZMP glede hitrih antigenskih testov na tej povezavi