E-novica ZSSS št. 33/2024 (26. 6. 2024): Ukrepi delodajalca za zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu v vročini – IRSD 2024

   Foto: Gov.si

Kljub deževnemu juniju 2024 se nam bliža čas visokih poletnih temperatur in tradicionalno v tem času zberemo strokovna priporočila delodajalcem, kako organizirati delo, da bo temperatura delovnega okolja med delovnim časom primerna za človeški organizem.

Inšpektorat RS za delo je tako konec junija objavil svoja navodila delodajalcem, kako delo v času vročinskih valov organizirati v skladu s predpisi. Cenimo, da je letos več pozornosti namenil delovnim mestom na prostem. Slovenski predpisi namreč skopo urejajo, kako je treba organizirati delo na prostem, kadar beležimo temperaturne rekorde.

Komentiramo, da zaradi klimatskih sprememb vsako leto novi temperaturni rekordi  terjajo od ministrstva, pristojnega za delo, nadgraditev in konkretizacijo slovenskih predpisov o varnem delu v času vročinskih valov. Predpisi, ki to urejajo enako kot v obdobju pred klimatskimi spremembami, pač ne zadoščajo več. ZSSS na to opozarja najmanj od leta 2017.

Bolj konkretna pomoč od slovenskih predpisov pa so EU smernice Vročina na delu – smernice za delovna mesta, ki jih je v slovenščini avgusta 2023 objavila Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu (EU OSHA).

Vabljeni k ogledu!

Vir novice o navodilih IRSD na tej povezavi