E-novica ZSSS št. 51/2023 (11. 12. 2023): V EU dosegli okvirni dogovor o predpisu o zaupanja vredni umetni inteligenci

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

S spletne strani Evropskega parlamenta

 

Umetna inteligenca, ki prodira na naša delovna mesta, prinaša nove priložnosti – a tudi nova tveganja, je leta 2020 opozoril sporazum evropskih socialnih partnerjev o digitalizaciji. Evropska komisija je aprila 2021 predlagala v sprejem predpis EU o umetni inteligenci (AI Act). Obveščamo vas, da so o tem predlogu pogajalci Evropskega parlamenta in držav, zastopanih v Svetu EU, po treh dneh intenzivnih pogajanj 8. 12. 2023 zvečer dosegli dogovor, ki vsebuje pravila za uporabo umetne inteligence v EU. Doseženi dogovor pogajalcev bosta še morala potrditi tako Evropski parlament kot Svet EU.

S spletne strani Evropskega parlamenta: Umetna inteligenca je zmožnost stroja, da izkazuje človeške lastnosti, kot so mišljenje, učenje, načrtovanje in kreativnost. Umetna inteligenca omogoča tehničnim sistemom, da zaznavajo okolje, obdelajo, kar zaznajo, in rešijo problem, pri čemer ravnajo v skladu z določenim ciljem. Računalnik sprejema podatke, ki so predhodno pripravljeni, ali pa jih zbere sam s senzorji, denimo kamero, jih obdela in se odzove. Sistemi, ki delujejo na podlagi umetne inteligence, lahko na podlagi analize učinkov svojih predhodnih dejanj do določene mere samostojno prilagajajo svoje vedenje. Kot umetno inteligenco štejemo programsko opremo (virtualni asistenti, programska oprema za analizo slik, iskalniki, sistemi za prepoznavanje govora in obrazov) in “utelešeno” umetno inteligenco (roboti, avtonomna vozila – samovozeči avtomobili, droni, internet stvari). 

Evropski socialni partnerji so se leta 2020 zavzeli za načelo, da je treba na delovnem mestu  zagotoviti nadzor ljudi nad stroji in umetno inteligenco ter takšno uporabo robotike in aplikacij umetne inteligence, ki upošteva in se drži varovalk za varnost in varovanje. Glej e-novico ZSSS 33/2022!

Varna uporaba umetne inteligence na delovnih mestih bo junija 2025 tudi tema evropske kampanje 2023-2025 Varno in zdravo delo v digitalni dobi.  

Šlo bo za prvo tovrstno zakonodajo na svetu, katere namen je zagotoviti varnost sistemov umetne inteligence ter spoštovanje temeljnih človekovih pravic in vrednot ter obenem spodbujati vlaganje in inovacije na tem področju. Dogovor prinaša varovala za uporabo umetne inteligence na območju EU. Večje kot je tveganje za pravice ali zdravje posameznika, več naj bi bilo obveznosti. Dogovor predvideva, da morajo biti temeljni modeli, kot sta jezikovni model ChatGPT in modeli za splošne namene GPAI, v skladu z obvezo o preglednosti, še preden pridejo na trg. Prepoveduje kognitivno vedenjsko manipulacijo, zbiranje fotografij obrazov z interneta ali s posnetkov nadzornih kamer, sistem družbenega ocenjevanja in biometrične kategorizacije z namenom ugotavljanja političnih, verskih in drugih prepričanj, spolne usmerjenosti in rase.

 

Izjava Evropske komisije: Komisija pozdravlja politični dogovor o Aktu o umetni inteligenci, v angleščini, 9. 12. 2023, na tej povezavi

O stališčih Evropskega parlamenta, kako je treba s predpisi EU urediti umetno inteligenco, 2022, v slovenščini, na tej povezavi

Okvirni sporazum evropskih socialnih partnerjev o digitalizaciji, v slovenščini, junij 2020

Digitalizacija dela, spletna stran ZSSSzaupnikVZD


Dodatno:

Strokovna javnost načeloma naklonjena aktu o umetni inteligenci, 26. 1. 2024

Svet EU potrdil akt o umetni inteligenci, 2. 2. 2024