DOMOV        ZSSS        SINDEKS

VIBRACIJE

 

Vibracije so eden izmed nezaželen dejavnikov delovnega okolja. Vplivajo lahko na celotno telo (tem vibracijam rečemo splošne vibracije) ali pa na posamezne dele telesa, najpogosteje na dlan-roka (to pa so t. i. lokalne vibracije). Tako splošne kot lokalne vibracije nastanejo kot posledica stika z napravo, ki vibrira.  Uporaba takšnih naprav je zato vrsto del postavila na seznam dejavnosti s povečanim tveganjem. V to kategorijo sodijo upravljalci pnevmatskih, električnih in dizelskih ročnih orodij, vozniki tovornjakov, avtobusov, težke gradbene mehanizacije in rudarji …

Izpostavljenost vibracijam ima lahko zelo škodljive učinke na zdravje. Vibracije povzročajo motnje v mišično-kostni strukturi, nevrološke in vaskularne motnje, slabšanje ostrine vida, okvare sluha, lahko motnje v prebavi, kronična vnetja sluznice, razjede na želodcu itd. Če so poleg vibracij  prisotni še hrup, neugodne mikroklimatske razmere, statične obremenitve, nefiziološki položaji, izpostavljenost prahu ali toksičnim plinom/param, kadilske navade in visoka individualna občutljivost pa se stopnja tveganja za zdravstvene okvare še poveča. Škodljivost je odvisna od intenzivnosti vibracij in časa izpostavljenosti glede na osem-urni delavnik!

Pojmi povezani z vibracijami so frekvenca, amplituda oscilacije, hitrost in pospešek. Frekvenca pove, kolikokrat na sekundo vibrajoči del zaniha naprej in nazaj (enota je Hz – beri »herc«), amplituda pa predstavlja maksimalen odmik od mirovne točke (enota je mm-milimeter). Na podlagi omenjenih parametrov se določa škodljivost vibracij za človeško telo. Za vsako orodje in napravo s katerim delate obstajajo listine iz katerih je možno razbrati karakteristike vibracij, torej frekvenco in amplitudo oscilacije … Kombinacija teh dveh parametrov  pove za kakšna zdravstvena tveganja gre oziroma kateri organski sistemi bodo poškodovani.

Kombinacije frekvenc in amplitud, ki negativno vplivajo na zdravje:

Vibracije z nizko frekvenco – pod 1 Hz in  visokimi amplitudami (primer takšne vibracije je vožnja z ladjo) povzročajo gibanje telesa, ki se odraža kot slabo počutje, ki ga spremlja bruhanje, vrtoglavica, glavobol.

Vibracije z nizkimi frekvencami do 30 Hz povzročajo premikanje in stresanje organov. Vibracije z nizkimi frekvencami in velikimi amplitudami med 25-150 Hz povzročajo motnje prebavnega trakta, okvare hrbtenice in spremembe v kosteh in sklepih.

Vibracije z majhnimi amplitudami in višjimi frekvencami od 35-250 Hz povzročajo okvare živčevja in vplivajo na frekvenco in ritem srca. Pojavijo se težave v prebavnem traktu.

Vibracije od 250-300 Hz povzročajo močne bolečine.

Vibracije nad 600 Hz pa povzročijo poškodbe živčevja in spremembe v mehkih obkostnih tkivih.

(vir: Čadež, Tabor, Vpliv vibracij na človekovo telo. 1985)

Raynaudova bolezen/fenomen ali »sindrom belih prstov«

Pomni: mrzle roke so najpogostejši znak Raynaudove bolezni.

Raynaudova bolezen je posledica vpliva lokalnih vibracij na človeka. Gre za vibracije s frekvenco od 90-300 Hz in amplitudo nekaj milimetrov.  Raynaudova bolezen je stanje, pri katerem pride do občasne prekinitve dotoka krvi v roke.  Gre torej za obolenje ožilja, kjer prstov ne čutimo več. Simptomi nastanejo običajno ob stiku z mrzlo vodo ali v hladnem vremenu. Pojavi se srbenje, neobčutljivost, gluhost prstov rok in bolečina. Koža na prizadetih predelih najprej obledi, potem pa postane modrikasta zaradi pomanjkanja s kisikom nasičene krvi. Bledica se najprej pokaže na oddaljenih delih prstov, nato pa se širi proti dlani. Raynaudova bolezen navadno prizadene drugi do peti prst.

Slika: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Secondary_Raynaud’s_in_Sj%C3%B6gren’s_syndrome_2.JPG

Preprečevanje poškodb zaradi vibracij se mora najprej začeti z odkrivanjem problema, tj. z merjenjem vibracij.

Vpliv vibracij na delavca, ki drži v roki orodje (pnevmatsko dleto, vrtalni stroj, itd.), se ugotavlja tako, da se merilnik vibracij pritrdi na roke, kjer nihanje vstopa v telo. Meritve se opravljajo v vseh treh smereh in v frekvenčnem področju od 5 do 1500 Hz, saj so nihanja teh frekvenc najbolj škodljiva za človeško telo.

Osnovni pristop je odstranitev oziroma zmanjšanje intenzitete vibracij: To se doseže z zamenjavo pnevmatičnega orodja s hidravličnim, uporabo orodja z amortizerji, ki imajo dušilni učinek na vibracije, uporabo orodja, ki zadržuje toploto oz. uporabo orodja z ogrevanimi ročaji (motorne žage) ter izolacijo delovnih mest (stolov, tal). Če se omenjeni ukrepi izkažejo za neučinkovite je treba problem rešiti z izolacijo človeka od vira vibracij. Uporaba osebne varovalne opreme mora biti skrajni ukrepi, kajti vibracijske rokavice nimajo izrazitega protivibracijskega učinka. Služijo bolj v namen ohranjanja toplote rok in prstov in s tem zmanjšujejo verjetnost poškodb zaradi vibracij.

Pomni: ključnega pomena so redno vzdrževanje orodij in strojev ter ozaveščanje zaposlenih o učinkih vibracij na zdravje!

Pomni: Zakon o delovnih razmerjih (ZDR-1) prepoveduje delavcem, ki so mlajši od 18 let opravljanje del, ki vključujejo tveganje zaradi vibracij. Tudi nosečim delavkam, delavkam, ki so pred kratkim rodile ter doječim delavkam slovenska zakonodaja prepoveduje izpostavljenost vibracijam nizkim frekvenc in vibracijam, ki se prenašajo na trebuh, vendar ob predpostavki, da je to razvidno iz ocene tveganja!

Loading...