E-novica ZSSS št. 46/2024 (9. 10. 2024): Delo na daljavo in hibridno delo – novo poglavje kampanje “Varno in zdravo delo v digitalni dobi”

Od oktobra 2024 do januarja 2025 bo evropska kampanja “Varno in zdravo delo v digitalni dobi” ozaveščala o tveganjih za varnost in zdravje pri delu na daljavo in pri hibridnem delu. Tej temi bo posvečen tudi tradicionalni evropski teden varnosti in zdravja pri delu, ki bo letos od 21. do 25. oktobra 2024.

Delo na daljavo je delo, pri katerem delavec dela zunaj prostorov delodajalca, tudi od doma, pri delu pa uporablja digitalne tehnologije, kot so osebni računalniki, pametni telefoni, prenosni računalniki, programski paketi in internet. Če se delo na daljavo kombinira z delom v prostorih delodajalca, se to imenuje hibridno delo.

Čeprav imajo delavci na daljavo koristi od samostojnejšega in prožnejšega delovnega časa, pa jim lahko ta povzroča nekatere izzive. Prvič, psihosocialna tveganja (ki izhajajo iz družbene izolacije, večje intenzivnosti dela, dela zunaj rednega delovnega časa ter neskladja med zasebnim in poklicnim življenjem) lahko privedejo do stresa in duševne bolezni. Drugič, dolgotrajno sedenje povečuje fizično tveganje za kostno-mišična obolenja, kot so bolečine v križu.

Delodajalci se sicer res srečujejo s težavami pri izvajanju tradicionalnih ocen tveganja za zdravje in varnost na domu delavca, a te so danes potrebne bolj kot kdaj prej. Zato je pomembno izboljšati naše znanje o praksah in praktičnih orodjih, povezanih z varnostjo in zdravjem pri delu na daljavo.

Več gradiv v slovenščini na tej povezavi in v drugih jezikih na tej povezavi. Na primer:

Preprečevanje kostno-mišičnih obolenj pri delu na daljavo: Pandemija covida-19 je pospešila naraščajoč trend dela na daljavo. Delo od doma ima določene prednosti, kot je na primer prihranek časa, potrebnega za prevoz do pisarne in nazaj. Povezano pa je tudi s povečanjem dolgotrajnega sedenja, družbeno izolacijo od sodelavcev in težavami z odklopom. V tem informativnem biltenu je pojasnjeno, zakaj lahko to negativno vpliva na zdravje delavcev, ki opravljajo delo na daljavo, in prispeva k razvoju ali poslabšanju kostno-mišičnih obolenj. Vsebuje nasvete za delavce in delodajalce, kako ustvariti udobno in zdravo domačo pisarno ter kako ostati aktiven med delom na daljavo.

 Vabljeni k ogledu!