E-novica ZSSS št. 38/2024 (8. 8. 224): Prvi rezultati pozivov ZSSS za nove predpise o delu v visokih temperaturah

  SDPZ opozarja, da tudi poštarji v vročini delajo na prostem

Tokrat vas obveščamo o prvih premikih na podlagi pozivov ZSSS in sindikatov v njeni sestavi za nove predpise o zdravju in varnosti pri delu v času vročinskih valov, ki so bili v zadnjih letih in ponovno letos posredovani Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Dokumentirani arhiv pozivov ZSSS si lahko ogledate na tej povezavi. Opozarjali smo, da klimatske spremembe zahtevajo nadgraditev nezadostnih predpisov – zlasti za delovna mesta na prostem, za katere zaenkrat predpisi ne določajo dovolj konkretnih preventivnih ukrepov. Minister za delo Luka Mesec pa je v zadnjem mesecu javnost obvestil, da načrtuje prve nadgraditve dosedanjih predpisov.

Tako je MDDSZ skupaj z Inšpektoratom Republike Slovenije za delo julija 2024 pripravilo tri predpise na področju zagotavljanja varnosti in zdravja pri delu na začasnih in premičnih gradbiščih, ki naj bi bili kmalu poslani v javno obravnavo. Med predlaganimi spremembami bodo med drugim v javno razpravo podane nove zahteve glede dela na prostem v času visokih in nizkih temperatur. Delavci bodo morali imeti v času višjih zunanjih temperatur na razpolago prostor za ohlajevanje ter v času nizkih zunanjih temperatur prostor za ogrevanje. V primeru dela na prostem v jasnem in sončnem vremenu, bodo delodajalci po predlogu pravilnik o zahtevah na gradbiščih obvezani delavcem zagotavljati ustrezno zaščito pred vplivi sonca in uporabo osebne varovalne opreme v skladu s predpisom, ki ureja uporabo osebne varovalne opreme delavcev, upoštevaje vremenske razmere. Dela pri temperaturi zraka višji od 30 stopinj Celzija (°C) pa se bo lahko izvajale, če bodo delavci imeli možnost odmora v ohlajenih prostorih (največ 25 °C) vsaj na dve uri ter vsaj na 20 minut na voljo ohlajene brezalkoholne napitke.

Prenovljeni varnostni predpisi pri delu na začasnih in premičnih gradbiščih, novice MDDSZ, 17.7. 2024

Napoved MDDSZ v odgovor na poziv ZSSS ob 28. aprilu 2024 za nadgraditev predpisov v gradbeništvu

Sindikat delavcev prometa in zvez Slovenije (SDPZ) pa je 1. 8. 2024 ministra za delo Luko Mesca pisno opozoril na položaj poštarjev, ki v času vročinskih valov na prostem pošto raznašajo peš in s kolesom in da njihov delodajalec ustrezno ne ukrepa. Minister Mesec se je že dan kasneje odzval z javno izjavo, da podpira prizadevanja SDPZ za izboljšanje pogojev dela v času vročine in hkrati pozval Pošto Slovenije, naj vendarle prisluhne delavkam in delavcem, ki so ravno v teh dneh izpostavljeni tveganjem zaradi vročinskih valov. Opozoril je, da je zagotavljanje varnega in zdravega delovnega okolja že danes zakonska obveza in da je Mednarodna organizacija dela (ILO) julija 2024 izdala poročilo z naslovom »Vročina pri delu«, da je v Evropi samo med letoma 2000 in 2020 število smrti, ki jih pripisujejo prekomerni vročini, naraslo za 50 odstotkov. Najnovejše študije v tem poročilu ugotavljajo, da je tveganje za poškodbe pri delu med vročinskimi valovi povečano za kar 17,4 odstotka.

Dopis SDPZ ministru za delo “Tudi poštarji opravljajo delo v vročini”, 1. 8. 224

Izjava ministra Luke Mesca glede opozoril sindikata Pošte Slovenija, novice MDDSZ, 2. 8. 2024

Vročina na delu – smernice za delovna mesta, v slovenščini, EU OSHA, avg. 2023

37/2024 e-novica ZSSS (26. 7. 2024): Poročilo ILO o zdravstvenih posledicah vročine pri delu, julij 2024