E-novica ZSSS št. 26/2024 (25. 4. 2024): Vpliv podnebnih sprememb na duševno zdravje delovno aktivnega prebivalstva

Posredujemo vam sporočilo za javnost nacionalnega programa duševnega zdravja Mira ob 28. aprilu 2024, svetovnem dnevu varnosti in zdravja pri delu, ki ga je ILO letos posvetila vplivu podnebnih sprememb na varnost in zdravje pri delu. Program Mira upravlja Nacionalni inštitut za javno zdravje – NIJZ.

Mira v svojem sporočilu z naslovom “Vpliv podnebnih sprememb na duševno zdravje delovno aktivnega prebivalstva” opozarja, da se tudi v Sloveniji že nekaj časa soočamo s posledicami višanja povprečne temperature v okolju, s pogostejšimi vročinski valovi, poletnimi sušami, intenzivnejšimi padavinami (močni nalivi, toča) in  drugimi ekstremnimi vremenskimi dogodki (poplave, obsežnejši požari). Posledice podnebnih sprememb pomembno vplivajo na delovna okolja, saj pogosto vodijo k poslabšanju delovnih pogojev in povečanemu tveganju delavcev za poškodbe, bolezni in smrtne izide, kar pomeni tudi večje stroške za delovne organizacije in celotno družbo.

Kot vsa neobvladana fizična tveganja lahko tudi visoke temperature negativno vplivajo na telesno in duševno zdravje ter s tem na delovno učinkovitost zaposlenih. Delo v toplotno obremenjujočih pogojih poleg neugodnih učinkov na telo in hitrejše utrujenosti poslabšuje tudi posameznikovo sposobnost mišljenja, saj negativno vpliva na zbranost, spomin in reševanje problemov. Poleg tega zmanjšuje zmožnost uravnavanja čustev, kar lahko povečuje npr. nepotrpežljivost ter vodi k porastu medosebnih konfliktov in nasilja na delovnem mestu. Izpostavljenost visokim temperaturam zaradi utrujenosti prispeva tudi k zmanjšanju motivacije zaposlenih za delo. Dlje časa trajajoč vročinski stres lahko povzroči motnje spanja, kar še dodatno vpliva na delovanje zaposlenih tekom dneva in povečuje možnosti za slabe odločitve, napake in nesreče pri delu. Neugodje zaradi vročine na delovnem mestu lahko vodi tudi v preobremenjenost s stresom in spremembe razpoloženja ter poslabšuje že obstoječe težave v duševnem zdravju. K doživljanju vročinskega stresa lahko še dodatno prispevajo nekatera zdravila za zdravljenje duševnih motenj, ki vplivajo tudi na posameznikove mehanizme za uravnavanje telesne temperature.

Sporočilo se konča z nasveti delodajalcem, kako ukrepati.

Celotno sporočilo Mira ne tej povezavi